Fri Frakt Över 7.000.000 sålda

WHO byter kurs och rekommenderar ansiktsmask

Munskydd fungerar, fastslår en ny stor studie. Slutsatsen får WHO att byta kurs och rekommendera ansiktsmasker på offentliga platser.

I flera månader har diskussionen om ansiktsmasker som skydd mot corona-viruset böljat fram och tillbaka. En del länder har rekommenderat eller föreskrivit användandet av ansiktsmaskerna, andra har inte gjort det.

Nu gör Världshälsoorganisationen WHO ett inlägg i debatten och uppmanar medborgare att bära ansiktsmask på offentliga platser, där det är svårt att hålla avstånd, exempelvis i butiker och på offentliga transportmedel. Ändringen i WHO:s rekommenderade riktlinjer kommer i kölvattnet av en ny metaanalys som påvisar en påtaglig effekt av munskydd, men samtidigt bekräftar effekten av andra förhållningsregler kring smittspridning.

Masker reducerar både risken att smitta och bli smittad.

Analysen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet och sammanställer 172 studier som har uppmätt effekten av de vanligaste säkerhetsåtgärderna i kampen mot viruset. Den viktigaste slutsatsen är att de olika åtgärderna fungerar, samt att fysiskt avstånd och skyddsutrustning faktiskt reducerar risken för smittspridning.

Dessutom konstaterade forskarna bakom studien att masker minskar både spridningen av viruspartiklar från smittade samt skyddar friska personer mot smittan.